Yazı İçerikleri
- 1 Kulak Ağrısı Nedir?
- 1.1 Kulak Ağrısı Neden Meydana Gelir?
- 1.2 Kulak Ağrısı Çeşitleri
- 1.3 Kulak Ağrısının Sınıfları
- 1.4 Ağrı ve Hastalık Belirtileri
- 1.5 Kulak Ağrısı Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- 1.6 Hastalık ve İyileşme Evresi
- 1.7 Hastalıktan Korunmanın Yolları
- 1.8 Kulak Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 1.8.0.1 ÇOCUKLARDA KULAK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
- 1.8.0.2 BEBEKLERDE KULAK AĞRISI NEDENLERİ NELERDİR?
- 1.8.0.3 BEBEKLERDE KULAK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
- 1.8.0.4 SAĞ KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
- 1.8.0.5 SOL KULAK AĞRISI NASIL GEÇER?
- 1.8.0.6 YUTKUNURKEN KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
- 1.8.0.7 GEÇMEYEN KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
- 1.8.0.8 GEÇMEYEN KULAK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
- 1.8.0.9 ÇOÇUKLARDA KULAK AĞRISI EVDE NASIL GİDERİLİR?
- 1.8.0.10 BEBEKLERDE KULAK AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- 1.8.0.11 GRİPTE KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
- 1.8.0.12 BEBEKLERDE KULAK AĞRISI NASIL ANLAŞILIR?
Kulak ağrısı her yaş aralığında yer alan bireylerde, özellikle üst solunum yolu ile ilgili rahatsızlıklar sebebi ile meydana gelir. Oldukça yaygın bir ağrı türü olan kulak ağrısının temelinde birçok farklı hastalık yatıyor olabilir. Bu olasılık sebebi ile, kulak ağrılarını önemseyerek konu hakkında bir uzman görüşü almanız ve muayene olmanız muhakkak gereklidir. Kulak ağrısına neden olma ihtimali olan hastalıklar arasında orta kulak enfeksiyonları, çene eklemi rahatsızlıkları, dermatit, yüzücü kulağı gibi nedenler yer alır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilen kulak ağrısı, günlük yaşamı oldukça zorlaştıran etkilere sebep olur. Ağrının kaynağını bulmak ve tedavi sürecini en kısa süre içerisinde başlatmak için hastanelerin kulak burun boğaz bölümüne gitmeniz tavsiye edilir.
Kulak Ağrısı Nedir?
Dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç ayrı bölümden oluşan kulak, bu bölümlerde yaşanması olası olan enfeksiyonlar sebebi ile ağrıyabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, iştahsızlık, kulak çınlaması, kaşıntı ve şişlik gibi birbirinden farklı sorunlar yaratabilir. Çocuk yaştaki bireylerde oldukça sık gözlemlenen kulak ağrısı, yetişkinlerde de yüksek oranlarda görülebilir. Kulak ağrısı çeken bireylerin şikayetlerini belirterek en kısa sürede uzman görüşü almaları, ileriki aşamalarda sağlıkları konusunda daha rahat etmelerine olanak tanır. Etkili bir tedavi sürecinin ardından kulak ağrısından tamamen kurtulmak mümkündür.
Kulak Ağrısı Neden Meydana Gelir?
Kulak ağrısının meydana gelme sebepleri arasında birçok farklı hastalık bulunur. En sık yaşanma sebebi orta kulak enfeksiyonları olan kulak ağrısı, hastalarda ciddi bir vücut yorgunluğu ve halsizliğe sebep olabilir. Tıpta “otitis media” olarak bilinen orta kulak enfeksiyonları 6 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülebilmektedir. Çeşitli metabolik süreçler ve biyolojik özelliklerin sebep olabileceği ağrı, dış etkenler sebebi ile de meydana gelebilir. Deniz, havuz, banyo gibi kulağın su ile temas ettiği ortamlarda kulak içerisine suyun kaçması da enfeksiyona sebebiyet verebilir. Kulak tıkacı yardımı ile bu gibi durumların önüne geçmeniz mümkündür.
Kulak Ağrısı Çeşitleri
Primer ve sekonder kulak ağrısı olarak iki ayrı alt başlıkta incelenen kulak ağrılarının nedenleri arasında birçok farklı etken yer alır. Primer kulak ağrısı; kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak hastalıkları sebebi ile ortaya çıkar. Kulak kepçesinde kıkırdakta görülen iltihaplanma, travma, kan toplanması, tümör, yanık ve donma sebebi ile meydana gelebilir. Dış kulak yolunda iltihap, kulak kiri, yabancı cisim teması, zona, travma ve tümör sebebi ile görülebilir. Kulak zarı, orta ve iç kulakta ise enfeksiyonlar, zar yırtılması, kulakta sıvı birikimi, östaki tüpü tıkanıklığı kaynaklı birçok farklı nedeni olabilir. Sekonder (yansıyan) kulak ağrısının sebepleri arasında diş kökenli hastalıklar, ağız içi ve boğaz enfeksiyonları, tümörler ve diğer organlarda gelişebilen enfeksiyon çeşitleri yer alır. Sekonder kulak ağrılarının sebepleri vücudunuzdaki diğer oldukça ciddi sorunlar olabileceği için, doktor muayenesine bir an önce başvurulması tavsiye edilir.
Kulak Ağrısının Sınıfları
Kulak ağrılarının bir diğer sınıflandırılması ise ağrının primer ya da sekonder olmasına göre yapılmaktadır. Kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak hastalıklarında ortaya çıkan ağrıya, primer (birincil), diğer organların hastalıklarında ortaya çıkan ağrıya ise sekonder (ikincil) ya da yansıyan kulak ağrısı denilmektedir.
Primer kulak ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kulak kepçesinde; Travma, kan toplanması (hematom), kıkırdak iltihaplanması (perikondrit), yanık ve donma, tümörler
- Dış kulak yolunda; İltihaplanma, yabancı cisim, kulak kiri, zona, travma, tümörler
- Kulak zarı ve orta kulakta, kulak zarı yırtılmaları, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı toplanması, kulak arkası havalı boşlukların iltihabı (mastoidit) östaki tüpü tıkanıklığı
Sekonder –yansıyan kulak ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Çene eklemi hastalıkları
- Ağız içi ve boğaz enfeksiyonları
- Diş kökenli hastalıklar da kulak ağrısına yol açabilir. Dişlerde daha yoğun hasarı olan kişiler de implant diş fiyatları konusunda bilgi almak için diş hekimlerine başvurabilir.
- Bademcik enfeksiyonu ve absesi
- Farenjit
- Ağız içi yaraları
- Bademcik ve geniz eti ameliyatı
- Tümörler
- Gırtlak kanseri
- Yemek borusunda yabancı cisim
- Yemek borusu tümörleri
- Mide fıtığı
- Akciğer enfeksiyonları ve tümörler
Sekonder kulak ağrılarında altta yatan bazı hastalıklar hayati önem taşıdığından, geçmeyen kulak ağrılarında ve kulak ağrısı dışında başka semptomlar da olduğunda muhakkak uzmana başvurulmalıdır.
Ağrı ve Hastalık Belirtileri
Çeşitli etkenler sonucunda bireylerde meydana gelebilen kulak ağrıları, ağrı başladığından itibaren dikkat edilmesi ve takibinin yapılması gereken bir rahatsızlık çeşididir. Gereken önlemlerin kısa sürede alınması, hastalığın vücuda büyük zararlar vermesinin önüne geçerek hastada şiddetli ağrılara sebebiyet vermez. Hastalık geçmişi ve vücuttaki farklılıklar sebebi ile çeşitli belirtileri olabilen kulak ağrıları genel anlamda birbirleriyle benzerlik gösterir. Kulak ağrısı ve kulak sorunlarına yönelik belirtiler arasında aşağıdaki semptomlar yer alabilir:
- Kulak çevresinde kızarıklık, tahriş veya şişme,
- Hastada düşüp artan ateşlenme durumu,
- Kulak, çene, baş veya boğazda çeşitli ağrılar,
- Kaşıntı,
- Kulak çınlaması,
- İştah kaybı,
- Uykuya dalmada güçlük,
- Baş dönmesi.
Kulak Ağrısı Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Kulak ağrılarının tanı ve tedavi süreci büyük bir önem taşıdığı için detaylı bir şekilde yönetilmesi gerekir. Acil durumlarda kısa süre içerisinde tıbbi bir bakım yapılması büyük önem taşır. Doktorunuza danışarak çeşitli ilaç tedavileri, bitkisel yağ ve evde tedavi yöntemlerinden de yararlanmanız mümkündür. Ağrının sebep olabileceği baş dönmesi, mide bulantısı, işitme kaybı, ateş gibi semptomlar görüldüğünde muhakkak tıbbi bir yardım alınması önerilir. 1 ile 2 hafta arası süren bir tedavi uygulamasının ardından ağrıda azalma ve tamamen iyileşme gözlemlenebilir. Enfeksiyon etkilerini büyük oranda azaltarak tamamen ortadan kaldıran ilaç tedavileri boyunca doktorunuzun önerdiği bütün uygulamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Antibiyotikli kulak damlaları ile ağrı kesici gibi çeşitli ilaçların kullanımına karar verilebilir.
Hastalık ve İyileşme Evresi
Orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan kulak ağrıları genel olarak 3 ile 4 gün arasında süren bir rahatsızlığa sebep olur. Ağrının devamlılığını engelleyerek etkisini azaltmak için yapılması gereken en önemli şey en kısa sürede bir doktora danışarak muayene olmaktır. Hastalık ve rahatsızlıkların başlangıcında doktora gitmeniz, tedavinin kısa süre içerisinde tamamlanmasına imkân verir. Hasta bireyler kolay bir şekilde hastalığı atlatabilir ve ağrının şiddetli bir seviyeye ulaşmasının önüne geçilir.
Hastalıktan Korunmanın Yolları
Ağrının önlenebilmesi için öncelikle ağrıya sebep olabilecek durumlardan kaçınmak gerekir. Kulak ağrısı çeşitli dış etkenlerden ötürü gelişebileceği gibi kişilerin vücut yapısına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Hasta bireylerde önceden var olan rahatsızlıkların sebep olduğu kulak ağrılarının önüne geçmek için hayatınıza genel olarak sağlıklı bir yaşam stili kazandırmanız önerilir. Hastalıklar, rahatsızlanmalar, direnç sorunu, halsizlik gibi sorunları azaltmak için düzgün beslenmek ve egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Genetik sebepli veya farklı etkenlerden ötürü meydana gelen rahatsızlıklar için ise erken teşhis ve tedavi amaçlı doktor kontrolleri gerçekleştirmeniz önerilir. Kulak ağrıları biyolojik yapınıza bağlı olduğu gibi, farklı dış etkenler sebebi ile de sıklıkla görülebilen bir rahatsızlık çeşididir. Kulakta kir birikimi, su kaçması, yabancı cisim kaynaklı enfeksiyon ve tahriş, alerjik maddelerle temas gibi dış etkenlere dikkat ederek ağrı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Kulak ağrısından korunmak için alabileceğiniz önlemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Kulak hijyenini sağlamak için düzenli olarak hassas bir kulak bakımı gerçekleştirmek,
- Yabancı cisimlerin kulak ile temasını engelleyerek gerekli önlemleri almak,
- Kulağın iç yapısına zarar verebilecek, zarını yırtabilecek hareketlerden kaçınmak,
- Toz, polen gibi alerji tetikleyen çeşitli maddelerden uzak durmaya özen göstermek,
- Su ile temas ettikten sonra (yüzmek, duş almak vb.) kulaklarınızı kurutarak bakım gerçekleştirmek,
- Sigara kullanımı veya sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak.
Kulak Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular
ÇOCUKLARDA KULAK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Çocuklarda kulak ağrısı genellikle orta kulak enfeksiyonundan kaynaklı ortaya çıkar. Doğru teşhis ve tedavi için bir hekime danışmak önemlidir. Hekim kontrolünde ağrı kesici ilaçlar kullanarak, ağrı hafifletilebilir. Bunun dışında çocuğun başını yükseltmek ve dik tutmak kulaktaki basıncı azaltmaya yardımcı olur.
BEBEKLERDE KULAK AĞRISI NEDENLERİ NELERDİR?
Bebeklerde kulak ağrısının en yaygın nedeni diş çıkarmasıdır. Bunun dışında kulak ağrısı; orta kulak iltihabı, menenjit, alerjiler, üst solunum yolları ve kulağa cisim kaçmasından kaynaklı olabilir.
BEBEKLERDE KULAK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Bebeklerde kulak ağrısı evde tedavi edilebilir. Su tüketimini arttırmak, kulağa sıcak kompres uygulamak ve bebeği kucağınızda sallamak kulak ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
SAĞ KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Sağ kulak ağrısının en sık rastlanan nedenlerden biri kulak enfeksiyonlarıdır. Bunun dışında kulak tıkanıklığı, yabancı cisim kaçması, su kaçması ve kulak travmalarından kaynaklı da olabilir.
SOL KULAK AĞRISI NASIL GEÇER?
Öncelikle doktor kontrolünde sol kulak incelenmelidir. Doktor kontrolünde ağrıyı hafifletecek ilaçlar kullanılabilir.
YUTKUNURKEN KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Yutkunurken kulak ağrısı, kulak enfeksiyonu, diş ağrısı veya boğaz ağrısı gibi başka bir durumdan kaynaklanır.
GEÇMEYEN KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Geçmeyen kulak ağrısı, genellikle tedavi edilemeyen kulak enfeksiyonu, kulak zarının yırtılması ve kulak kanserinden dolayı olabilir.
GEÇMEYEN KULAK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Geçmeyen kulak ağrısı için mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Doktor, ağrının nedenini belirleyerek uygun tedaviyi uygulayacaktır.
ÇOÇUKLARDA KULAK AĞRISI EVDE NASIL GİDERİLİR?
Çocuklarda kulak ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler; çocukları bol sıvı içmeye teşvik etmek ağrıyan kulağa sıcak kompres uygulamak.
BEBEKLERDE KULAK AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bebeklerde kulak ağrısı belirtileri; Uyku bozukluğu, ağlama, huzursuzluk, ateş, iştahsızlık, kulak çekme, kulaktan sıvı akıntı.
GRİPTE KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Grip, kulak enfeksiyonu gibi bir duruma yol açabilir ve bu da kulak ağrısına neden olabilir.
BEBEKLERDE KULAK AĞRISI NASIL ANLAŞILIR?
Bebeklerde kulak ağrısını anlamak zor olabilir. Ağrılarını ifade etmek için ağlayabilir ve huzursuz olabilir. Bebeklerde kulak ağrısının belirtileri; Kulağını çekiştirme, uyku bozkluğu, başını sallama, huzursuzluk