Sağlık Haberleri – Sağlıklı Yaşam Koçunuz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Acil Servis
  4. »
  5. Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık İzi Nasıl Geçer? Yanık Dereceleri ve Tedavisi

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık İzi Nasıl Geçer? Yanık Dereceleri ve Tedavisi

admin admin -
93 0

Yanıklar; ısı, güneş, elektrik ya da çeşitli kimyasallara maruz kalma sonucunda oluşan doku hasarlarıdır. Küçük ve yüzeysel yanıklarda, evde uygulayabileceğiniz müdahalelerin ardından günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Bunun haricinde, yanık geniş bir bölgeyi kapsıyor ya da derin dokuları etkiliyorsa, acil olarak bir sağlık kurumuna başvurmanız gerekir. Bu yazıda, sizler için yanıklar hakkında en çok merak edilen konular derlenmiştir. 

Yanık Nedir?

Yanık, yüksek derecede ısı, güneş, kimyasal madde, elektrik ve radyasyon teması sonucu ciltte meydana gelen tahribat ve doku bozulmasıdır. Isının yüksekliği veya temas süresine bağlı olarak, özellikle hızlı bir şekilde tedavisi gerçekleşmeyen yanık vakaları, derinin yüzeyel, orta ve derin tabakalarını yakarak deriyi ölü hale getirebilir.

Bununla birlikte sadece yanan bölgeyi değil tüm organizmayı etkileyen yanıklar, kendi içinde yanığın şiddetine bağlı olarak derecelere ayrılır. 1, 2 ve 3. derece yanıklar olarak kabul edilen yanık dereceleri derinin etkilediği bölgelere göre sınıflandırılır.

Yanık vakası meydana geldiğinde alınacak en hızlı aksiyon yanık olan bölgeyi soğuk suya batırmaktır. Soğuk su ve soğuk kompres uygulayarak yanığın şiddetini azaltabilirsiniz. Ancak aşırı soğuk suya batırmamak, yanığın tahriş olmaması adına önemlidir.

Yanık Dereceleri Nelerdir?

Derinin üst, orta ve tüm katmanlarını etkilemesi açısından kendi içinde derecelendirilen yanık vakaları, 1, 2 ve 3 olmak üzere derecelere ayrılır.

Bunlarla birlikte yanığın derinliği, yaygınlığı, etkilenen bölge, enfeksiyon riskinin olup olmaması, hastanın yaşı, solunum yoluyla görülen zarar ve önceden var olan hastalıklar yanığın ciddiyetini belirleyen faktörlerdir.

Yanık dereceleri şu şekilde sınıflandırılır:

Birinci derece (yüzeysel) yanıklar

1.derece yanıklar (birinci derece) yalnızca derinin en üst tabakası olan epidermis tabakasını etkiler. Yanığın fiziki görünümü kırmızı, kuru, ödemli ve kabarcıksızdır. Yanık bölgesinde ağrı hissedilebilir. Bu yanıklara en iyi örnek olarak güneş yanıkları gösterilir. Bu tür yanıklarda uzun süreli doku hasarı nadiren görülür ve genellikle cilt renginde hafif bir değişim gözlenir. Yanık bölgesindeki deri 1-2 hafta içinde yüzeyel olarak dökülür. Kısa sürede iz kalmadan iyileşir.

İkinci derece yanıklar

2.derece yanıklar (ikinci derece) derinin üst tabakası olan epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan derin tabakayı da etkileyen yanıklardır. Yanığın fiziksel olarak görünümü kırmızı, beyaz, içi su dolu kabarcıklı (bül), benekli ve şiş olabilir.

İkinci derece yanıklarda doku hasarı birinci derece yanıklara göre daha fazla, daha çok ağrılı ve iltihaplanmaya açık yanıklardır. 2.derece yanıklar pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir. Ayrıca kimi zaman cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Üçüncü derece yanık

En ciddi yanıklar 3.derece (üçüncü derece) yanıklardır. Üçüncü derece yanıklar derinin tüm katmanlarını (epidermis ve dermis tabakalarını) yok etmesinin yanı sıra, cildi yağ tabakasına kadar etkiler ve lemik, kas ve tendonlarda kalıcı hasara neden olabilir.

Üçüncü derece yanıklarda yanık bölgesinin rengi kahverengi, siyah ve beyazımsı-sarımsı renge dönmüştür ve sinir uçları tahrip olduğu için ağrı yoktur. Bu türdeki yanıklar, cerrahi müdahale, yoğun bir tedavi ve rehabilitasyon süreci gerektirir. Enfeksiyonla birlikte ödem ihtimali çok yüksektir. 3.derece yanıkların iyileşmesi çok uzun sürer ve yanık izi deride kalır.

Dördücü derece yanık

Kemik ve eklemlere kadar işleyen yanıklardır. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

Yanık Çeşitleri Nelerdir?

Yanık çeşitleri, fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır. Fiziksel yanıklarda ısı, güneş yanığı, elektrik, ışın, sürtünme ve donma yanıkları söz konusudur. Kimyasal yanıklarda ise asit-alkali madde sonucu meydana gelen yanıklar yer alır. Özellikle fiziksel yanıkların içinde yüksek ısı sonucu oluşan yanıklara soğuk su tedavisi iyi gelir. Bununla birlikte ağrı kesiciler, merhemler ve güneş kremi de yanığa iyi gelen tedavi seçenekleri arasındadır.

Yanığa Ne İyi Gelir?

Yüksek sıcaklığa maruz kalınması sonucu oluşan yanıklara karşı ilk müdahele soğuk kompres uygulamak ya da yanan bölgeyi soğuk suya tutmak olmalıdır. Yanma durumunda soğuk kompres 10-15 dakika boyunca ya da ağrı dinene kadar uygulanmalı, ardından enfeksiyondan korumak için serin, temiz, nemli ve yapışmayan steril bir bez ile örtülmelidir. Yanan bölgeye yapılan soğuk kompres veya soğuk su tatbiki yanığın ağrısını azaltıp iltihap riskini önleyecektr. Burada dikkat edilmesi gereken yanık bölgeyi buz veya buzlu su kullanılmaması gerektiğidir.

Soğuk su tatbiki veya soğuk su kompresi sonrasında ağrı kesici almak, aloe vera jeli, antibiyotikli merhemler veya yanık kremi sürerek daha sonra yanığın üstünü yapışmayacak temiz bir bandajla kapatmak yanığa ilk müdahelede yapılabileceklerdir.

Yanığa iyi gelen yöntemler şu şekildedir:

  • Yanık bölgeyi soğuk su altına tutmak ya da soğuk kompres uygulamak
  • Cildi nemli tutmak için aloe vera kremi ya da jeli sürmek
  • Antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyonu riskini azaltmak
  • Yanık kremi kullanmak
  • Yapışmaz steril bandaj ile yanan bölgeyi örtmek
  • Bol sıvı tüketmek
  • Ağrı kesici almak
  • Güneşle temastan kaçınmak
  • Yanık sonucu oluşan kabarcıklara dokunmamak

Soğuk su tatbiki ya da soğuk kompres

Yanık durumunda ilk işlem yanan yeri buzlu olmayan soğuk suyun altına tutmak ya da soğuk su ile ıslatılmış deriye yapışmayacak nemli bir bez ile soğuk kompres uygulamak olmalıdır. Bu işlem yanığın şiddetini azaltır ve iltihaplanmayı önler.

Aloe vera

Antiinflamatuar özelliklere sahip aloe vera özlü jel veya kremi yanık olan bölgeye hassas bir şekilde uygulamak cildi nemlendirmeyi sağlar.

Antibiyotikli merhem

Doktorun yanığın derecesine bağlı olarak reçete ettiği antibiyotik merhemler de yanığa iyi gelen tıbbi yöntemlerden biri kabul edilir.

Yanık kremi

Yanık kremi, iltihap giderici özellikleri sayesinde yanıkların üzerine uygulandığında yanığın şiddetini azaltır ve oluşabilecek enfeksiyonu önlemeye etki eder.

Steril yapışmaz bandajla sarma

Nemli ve steril olduğundan emin olduğunuz bir bandajla yanık olan bölgeyi kapatmak yaranın enfeksiyon kapmasını önlemesi adına kritik bir önem taşır.

Ağrı kesiciler

Başta ibuprofen olmak üzere bazı ağrı kesiciler yanığa bağlı meydana gelen ağrı ve acıları önleme konusunda fayda sağlar. Ancak ağrı kesicilerin dozu için doktora danışmak daha sağlıklı olacaktır.

Su tüketimi

Yanıklarla birlikte vücutta su kaybı yaşanabilme ihtimaline karşı bol su içmek hem yanık ve yanık izlerinin geçmesini sağlayabilir hem de sıvı kaybını telafi edebilir.

Cildi güneşten koruma

Deride meydana gelen yanıklar, hassas bir durumda olduğu için güneş ışığıyla temas kurulmaması gerekir. Bunun için cildi güneşten uzak tutmak için kapalı kıyafetler tercih edilebilir.

Yanık sonucu oluşan kabarcıklara dokunmama

Ciltte meydana gelen yanıklarla birlikte kabarcıklar meydana gelebilir. Yanıkların daha fazla tahriş olup dokuları etkilememesi için meydana gelen kabarcıkların patlatılmaması gerekir.

Bal

Birinci veya ikinci derece bir yanık söz konusuysa, antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan içeriğiyle öne çıkan balı yanığın olduğu bölgeye topikal bir şekilde yani sürerek uygulayabilirsiniz.

Yanık İzi Nasıl Geçer?

Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir.

Yanık izine iyi gelen durumlar şu şekildedir:

  • Antibiyotik merhemler
  • Yanık kremi
  • Ağrı kesicileri
  • Aloe vera jeli
  • Masaj ve basınç terapisi
  • Lazer terapisi
  • Ameliyat
  • Antioksidan açısından zengin bir diyet listesi
  • Bol su içmek
  • Vitamin takviyesi almak

Birinci derece yanığa ne iyi gelir?

Yalnızsa derinin üst tabakası olan epidermisi etkileyen birinci derece yanıklara iyi gelen bazı yöntemler ve uygulamalar mevcuttur.

  • Kişi, yanık etkenlerinden hemen uzaklaştırılmalıdır
  • Yanmış cilde soğuk kompres yapılmalıdır
  • Yanık sonrası ağrının dindirilmesi için nemli bez uygulanmalıdır
  • Buz kullanmaktan kaçınılmalıdır
  • Yanık bölgesindeki yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar hızla çıkartılmalıdır
  • Yanan elbiseler soyularak değil makasla kesilerek çıkarılmalıdır
  • Ağrı kesici desteği alınmalıdır

İkinci ve üçüncü derece yanığa ne iyi gelir?

İkinci ve üçüncü derece yanıklar daha şiddetli yanıklar olarak değerlendirilir. Bu yanıklara iyi gelen yöntemler ise şöyledir:

  • Kişinin alevlerden kurtulmasına yardımcı olun ve üzerindeki ateşi söndürün
  • Elektrik kaynaklı yanıklar için, güç kaynağının kapalı olduğundan emin olun
  • Yaralanan kişinin yanan malzemeyle temasını hemen kesin
  • Sıcak veya yanmış giysileri ve takı, kemer gibi eşyaları çıkarın
  • Giysiler cilde yapışmışsa, etrafını kesin veya yırtın
  • Yanık alanını soğuk, nemli bir bandaj veya temiz bir bez ile örtün
  • Yanık bölgesini soğuk suya tutarak derhal en yakın sağlık merkezine başvurun

Büyük, şiddetli yanıkları su ile temas ettirmeyin. Bunu yapmak ciddi bir vücut ısısı kaybına (hipotermi) neden olabilir. Mümkünse yaralı bölgeyi kalp seviyesinin üzerine kaldırın. Şok belirtilerinin varlığına (bayılma, soluk ten rengi veya özellikle sığ bir şekilde nefes alma) dikkat edin.

Yanıkta Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Yanıklarda hastalara soğuk su ile kompres yapılması en hızlı ve rahatlatıcı uygulama olarak kabul edilir. Uzun süreli buz kompresleri ise zararlı olabilir. Elektrik yanıklarında da hastaya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir. Yanık ertesi oluşan su kabarcıkları, proteinden zengin bir sıvı içerir ve ölü tabakayı ve hemen altındaki dokuları korumakla görevlidir ve patlatılmamalıdır. Halk arasında yaygın olarak uygulanan diş macunu, yoğurt, zeytinyağı, yumurta akı gibi maddelerin sürülmesinin yanık iyileşmesine katkısı olmadığı gibi enfeksiyon riskini de artırmaktadır.

Yanık Nedeniyle Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

  • Yüz, ayaklar, eller, kalçalar, kasık, vücudun geniş bir alanını kaplayan yanıklarda
  • Derin yanıklarda
  • Cildin kösele gibi görünmesine neden olan yanıklarda
  • Kömürleşmiş veya siyah, kahverengi veya beyaz lekeler bulunan yanıklarda
  • Kimyasallardan veya elektrikten kaynaklanan yanıklarda
  • Solunum güçlüğü veya hava yolunda oluşan yanmada

hemen yardım alınmalı ve acil yardım beklerken ilk yardım önlemleri alınmalıdır.

Evde tedaviniz sonrasında aşağıdaki durumları deneyimlerseniz doktorunuza danışın:

  • Yaradan sızma, artan ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileri
  • Büyük veya iki hafta içinde iyileşmeyen yanık veya kabarcık
  • Yeni, açıklanamayan semptomlar
  • Önemli yara izi oluşumu

Uzak Durulması Gereken Uygulamalar

Yanığa iyi geldiği düşünülen ama aslında yanıkları tedavi etmek yerine durumlarını daha da kötüleştirebilecek ürünlerden uzak durmalısınız. Aşağıdaki yanıklara iyi geldiği söylenen ama kesinlikle uygulanmaması gereken maddeler sıralanmıştır.

1. Tereyağı

Yanık ilacı olarak tereyağının etkinliğini destekleyen kanıt yoktur. Bunun da ötesinde, yanıklarınızı daha da kötüleştirebilir. Tereyağı ısıyı korur ve ayrıca yanmış cildi enfekte edebilecek zararlı bakterileri barındırıyor olabilir.

2. Yağlar

Her soruna iyi geldiği düşünülen hindistancevizi yağı yanıklar için önerilse de aslında bu yağ, zeytinyağı, yemeklik yağlar ve benzeri yağlar gibi ısının tutulmasına neden olur. Lavanta yağının yanıkları iyileştirmeye yardımcı olduğu bildirilse de, bu iddiayı destekleyen çok az kanıt vardır. Örneğin, sıçanlarda yapılan bir çalışma, yanıkları iyileştirmek için lavanta yağı kullanmanın herhangi bir faydasını bulamamıştır.

3. Yumurta akı

Başka bir halk inanışı ise, pişmemiş yumurta akının yanığa iyi geldiğidir. Oysa yumurta akları bakteriyel enfeksiyon riski taşır ve yanıklara yerleştirilmemelidir. Yumurtalar ayrıca alerjik reaksiyona neden olabilir.

4. Diş macunu

Yanıklara asla diş macunu uygulamayın. Diş macunu yanmayı tahriş edebilir ve enfeksiyon için daha uygun bir ortam oluşturabilir. Ayrıca steril değildir.

5. Buz

Buz ve çok soğuk su yanık alanınızı daha fazla tahriş edebilir. Buz, yanlış kullanılırsa soğuk yanığına bile neden olabilir

Yanık Hakkında Sık Sorulan Sorular

El yanmasına ne iyi gelir?

El yanması vakalarında en etkili yöntem soğuk su kompresidir. Eldeki yanan bölgeyi soğuk suyun altına sokarak anlık şiddetini hafifletebilirsiniz.

Su toplayan yanığa ne iyi gelir?

Su toplamış bir yanıkla karşı karşıyaysanız birçok yanıkta olduğu 10-15 dakika boyunca aşırı soğuk olmamak kaydıyla soğuk su tedavisi uygulayabilirsiniz.

Yanığa ne kullanmalıyız?

Yanmış cildi, soğuk suya tutun veya bölgeye soğuk kompres yapın. Yanığın derinliğini artırmamak ve ağrının dindirilmesi için çeşme suyuna batırılmış (ıslatılmış) bezler tatbik edilmelidir. Buz kullanmaktan kaçının, çünkü buz koyulması daha büyük hasara yol açabilir.

Yanık acısına ne iyi gelir?

Yanmış bölgeyi oda sıcaklığından biraz daha soğuk suyun altına 10 ila 15 dakika veya ağrı ve acı hafifleyene kadar sokun. Yakınınızda soğuk su bulunmuyorsa yanığın üzerine serin, temiz ve nemli bir bez de koyabilirsiniz.

Yanık yere hemen ne sürülür?

Cildinizde herhangi bir yanık söz konusuysa elinizin altında antibiyotik merhem veya yanık kremi varsa yanık olan bölgeye sürülebilir. Daha şiddetli yanıklar için ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurmanız gerekir.

Yanık acısı ne zaman geçer?

Yanık acısı, yanığın derecesine ve uygulanan tedaviye göre 48-72 saat arasında geçebilir.

Zeytinyağı yanıklara iyi gelir mi?

Bilinenin aksine zeytinyağı, yoğurt, diş macunu ve yumurta akı yanıklara iyi gelmez, uygulandığı takdirde yanıkları daha da derinleştirebilir.

Yanığa nasıl müdahale edilmeli?

Yanan bölgeyi hızlıca soğuk suya tutmak veya buz olmamak kaydıyla soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra yaranın üstüne aloe vera, antibiyotik kremler veya bal sürülebilir. Ağrıyı dindirmek için de parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir.

Güneş yanığına ne iyi gelir?

Denizde vakit geçirilirken, güneşin zararlı saatleri ve maruz kalınan süre dikkate alınmazsa, kolayca güneş yanığı oluşabilir. Bu nedenle, “Deniz yanığına ne iyi gelir?” sorusu özellikle yaz mevsiminde çok merak edilen bir konudur.  Güneş yanığının tedavisi de, diğer yanıkların tedavisi gibidir. Güneş yanığınız iyileşene kadar, etkilenen bölgeyi güneşten uzak tutmalısınız ve yanığınıza, serin su, antibakteriyal merhem ya da aleo vera uygulamalısınız. Güneşin altında fazla kalmak, su kaybına da neden olacağı için yeterli miktarda sıvı tükettiğinize emin olmalısınız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir