Yazı İçerikleri
- 1 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nedir?
- 2 Çocuklarda Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
- 3 Kadınlarda Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
- 4 Erkeklerde Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
- 5 Yaşlılarda Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
- 6 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- 7 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
- 8 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
- 9 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
- 10 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
- 11 Kalp Kapakçığı Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
- 12 Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
- 13 Sıkça Sorulan Sorular
Kalp, vücutta yer alan organların yeterli beslenebilmesi için günde yaklaşık olarak yüz bin kere kasılma yaşar. Kalbin kasılması, vücudun doğal çalışma sistemini oluşturur. Bütün vücutta günde 5 litre kan dolaşımı gerçekleşir. Atriyoventriküler düğümleri sayesinde de kalp ritmik olarak kasılır.
Kalpte dört farklı odacık yer alır. Kalp odacıkları arasında kan dolaşımını sağlayan kapaklar vardır. Bu kapaklar kalbin kasılması ile birlikte açılır ve kapanır. Bu kapakçıkların işlevini yerine getirememesi halinde ise kalp problemleri meydana gelir. Kalpte oluşan problemler dolayısıyla kalp kapakçığı ameliyatı olmak gerekir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nedir?
Kalp kapakçığı ameliyatı nedir? sorusu kısaca kalpte yer alan kapakçıkların eski işlevini tekrar kazanmasını sağlayan cerrahi bir operasyondur; şeklinde yanıtlanabilir. Kalp kapakçığı ameliyatı, hastanın sağlık problemine bağlı olarak gerçekleşir. İlerleyen hastalıklarda direkt olarak ameliyat önerilir.
Yeni başlayan hastalıklarda ise ilaç tedavisi ya da farklı tedavi türlerine karar verilebilir. Ameliyata karar verilebilmesi için ilk olarak hastanın muayene edilmesi gerekir. Ayrıntılı testler ve bazı görüntülemeler talep edilerek muayene süreci tamamlanır. Gerçekleşen kalp kapakçığı ameliyatı sonrası hastalar kalp problemlerini yenmiş olur.
Çocuklarda Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp kapakçığında sorun meydana gelmesi, kişinin hayatına oldukça ciddi zararlar verir. Kalpte oluşan bu problemler çocuklukta ve hatta doğuştan da var olabilir. Tıp dünyasının gelişimi sayesinde çocuklarda kalp kapakçığı ameliyatı artık oldukça kolaylaştı.
Çocuklardaki bu rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için ağır operasyonlar geçirmeye gerek yok. Geçmiş dönemlerde genellikle açık kalp ameliyatları ile bu sağlık problemi ortan kalkardı. Şimdi ise çocukların kasık bölgesinden bir iğne deliği açılıyor. Bu delikten kalp kapakçığına erişilir. Böylece çocuklar için de oldukça rahat bir ameliyat süreci gerçekleşir.
Kadınlarda Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp kapakçığı ameliyatı her yaştan ve her cinsiyetten kişilerde görülebilir. Kadınlarda birçok farklı sebepten kalp kapakçığında problemler oluşur. Kalp kapakçığında sorun olan kişilerde; nefes darlığı , çabuk yorulma, halsizlik ve bayılma gibi belirtiler meydana gelir.
Bu belirtiler görülmeye başlandığı takdirde gerekli tahlillerin yapılması gerekir. Kalp kapakçığında meydana gelen sorunlar, farklı hastalıklar ile de alakalı olabilir. Yapılan testler ve incelemeler sonucunda hastanın kalp kapakçığı ameliyatı olması gerekli görülürse, tedavi sürecine başlanır.
Erkeklerde Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde gerçekleşecek olan kalp kapakçığı ameliyatı da kadınlarda uygulanan ameliyat ile aynıdır. Ameliyatın türü sadece kapaktaki hasara bağlı olarak ya da hasara sebep veren faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Erkeklerde meydana gelen kalp problemlerinde de öncelikli olarak tanı konulması gerekir.
Hastalığın tanısını koymak için hastaların muayene edilmelidir. Muayene sonrası hastadan birtakım testler ve tahliller talep edilir. Tahlillerin sonucuna bağlı olarak hastaya tanı koyulur. Hastanın kalp kapakçığında sorun varsa kalp kapakçığı ameliyatı olması gerekir.
Yaşlılarda Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp kapakçığında meydana gelen problemler, ilerleyen yaşlarda da kendisini gösterir. Kalp kapakçığının işlevini yerine getirememesi, kalpteki odacıklara kan gitmesini engeller. Bu durum hastanın yaşamını riske atar. Yaşlı bireylerde ortaya çıkan kalp problemleri de ameliyat ile çözülür.
Fakat öncelikle kişinin genel sağlık durumu değerlendirilir. Hastanın vücudunun ameliyat sürecini kaldırıp kaldıramayacağı tespit edilir. Bu durum göz önünde bulundurularak kişinin kalp kapakçığı ameliyatı olup olamayacağına karar verilir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalp kapakçığı ameliyatı olacak kişilerin ilk olarak bazı kontrollerden geçmesi gerekir. Gerekli kontroller gerçekleştikten sonra ise net bir tanı konulur. Kişinin kalbinde oluşan problemin, kalp kapakçığına bağlı olarak mı ortaya çıktığına bakılması gerekir.
Kalpte meydana gelen sorunlar, başka kalp rahatsızlıklarının belirtileri ile karıştırılabilir. Bu durumu önlemek ve doğru teşhisi koymak için hastanın gerekli bütün testlerinin yapılması gerekir. Kalp kapakçığı ameliyatı şu şekilde gerçekleşir;
- Geleneksel kalp kapak cerrahisi
- Kapalı (minimal invaziv) kalp kapak cerrahisi
- Kapalı (minimal invaziv) koroner bypass cerrahisi
- Mitral kapak onarımı ve değişimi
- Triküspid kapak onarımı ve değişimi
- Aort kapak onarımı ve değişimi
- Protez kalp kapağı replasmanı ameliyatı
- Mekanik kapak replasmanı
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kalp kapakçığı ameliyatı diğer ameliyatlarla aynı oranda riskler taşır. Bu ameliyatın genel olarak çok fazla riski yoktur. Fakat her cerrahi işlemdeki riskler ve nadiren de olsa görülebilecek olan kalp kapakçığı ameliyatı riskleri şu şekilde bilinir;
- Anesteziye bağlı olarak gelişen reaksiyonlar
- Solunum problemlerinin oluşumu
- İnme inmesi
- Enfeksiyon oluşumu
- Kan pıhtısı oluşumu
- Kalp krizi geçirilmesi
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Kalp kapakçığı ameliyatı sonrası, hastaların doktor tarafından verilen reçetedeki ilaçları alması gerekir. Doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılır. Doktor önerilerinin dışına çıkılmamalıdır. Bu süreçte ameliyatlı bölgenin dezenfekte edilmesi gerekli olur.
Bölgede enfeksiyon oluşumunu engellemek adına düzenli olarak bölgeye pansuman yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında düzenli olarak doktor kontrollerine gidilir. Doktor tarafından önerilen egzersizler varsa bu egzersizlerin yapılması büyük önem taşır.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Kalp kapakçığı ameliyatı sonrasında hastalar bir süre yoğun bakıma alınabilir. Diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin iyileşme süreci diğer hastalara göre daha uzun sürebilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde, doktor tarafından varis çorabı verildiyse, bu çorabın mutlaka kullanılması gerekir. Ameliyattan kısa bir süre sonra ameliyatlı bölge iyileşmeye başlar.
Ameliyat izi, yapılan ameliyata bağlı olarak vücutta kalabilir ya da bir süre sonra geçebilir. Ameliyattan bir ay sonrasında kardiyologlar tarafından genel bir kontrole girmek gerekir. Kişinin tamamen iyileşmesi; hastanın vücut direncine, yaşına, sağlık durumuna ve ameliyat sonrasında yapılması gerekenlere uyup uymamasına göre değişir. Ameliyattan sonra hastanın tamamen iyileşmesi 6 ay ile 1 sene arasında değişiklik gösterir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Kalp kapakçığı ameliyatı sonrasında, doktorlar tarafından verilmiş olan bir diyet listesi varsa bu listeye uygun olarak beslenmek gerekir. Bunun haricinde ise bol bol sıvı tüketmek faydalı olur. Kalp kapakçığı ameliyatı sonrası beslenme konusunda başka bir kısıtlama ya da öneri yoktur. Hastanın durumuna göre doktorlar farklı önerilerde bulunabilir. Böyle bir durumda doktor önerilerini dikkate almak gerekir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Kalp kapakçığı ameliyatı genel olarak diğer ameliyatlarla aynı yan etkilere sahiptir. Ameliyatın yan etkileri arasında;
- Ameliyatlı bölgede şişkinlik oluşumu
- Bölgede kaşıntı hissi
- Ameliyat yerinde kızarıklık
- Kişinin ateşlenmesi gibi bazı maddeler yer alır. Bu gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
Ameliyat esnasında hastalar, doktorların kontrolü altındadır. Bu sebeple ameliyat sürecinde enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır. Fakat hastaların ameliyat sonrasında mikrop kapması halinde enfeksiyon oluşumu görülür. Ameliyat sonrası enfeksiyon belirtileri şu şekildedir;
- Ameliyatlı bölgede şişlik oluşur
- İltihap oluşumu başlar
- İltihaba bağlı olarak kötü koku oluşumu meydana gelir
- Ameliyat yerinde ağrı başlar ve deride renk değişimleri
Sıkça Sorulan Sorular
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kalp kapakçığı ameliyatı kaç saat sürer, sorusu, ameliyatı gerçekleştiren doktora, hastanın sağlık durumuna ve uygulanacak olan cerrahi operasyona göre değişiklik gösterir. Uygulanan işlemlere bağlı olarak ameliyatın süresi uzayabilir ya da kısalabilir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kalp kapakçığı ameliyatı sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Aynı şekilde ameliyat öncesinde de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Hastanın mutlaka talep edilen testleri ve görüntüleme işlemlerini yaptırması gerekir.
Ameliyat öncesinde hastanın kesmesi gereken ilaçlar varsa mutlaka kesilmelidir. Hastanın kullandığı ilaçları ve diğer sağlık sorunlarını doktora bildirmek gerekir.
Kalp Kapakçığı için Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Bulunur mu?
Kalp kapakçığı ameliyatı, hastaların tedavilere yanıt vermediği durumlarda tercih edilir. Ameliyatsız işlemler, hastalığın erken teşhis edilmesi ile uygulanır. Yapılacak olan bütün işlemlere ve tedavi yöntemlerine doktorlar karar verir. Hastalığın durumuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri önerilmesi mümkündür.